Tjuva tomater

July 1, 2017

 

 

Nu när tomatplantorna börjar bli stora och utveckla blommor för fullt är det hög tid att se över om din tomatplanta ska tjuvas. Att tjuva tomatplantan innebär att man nyper bort sidoskotten som växer i 45 graders vinkel mellan stam och bladgren. När sidoskotten blivit mellan fem och sju centimeter är det hög tid att nypa bort dem. Skälet till att vänta är för att du ska se att sidoskotten inte utvecklar en blomklase, om du ser en blomklase ska givetvis sidoskotten sitta kvar då det kommer utveckla tomater. Genom att tjuva tomatplantan sparas näring och energi till att utveckla tomaterna vilket genererar fler och större tomater att njuta av. 

 

Dock är det inte alla tomatplantor som ska tjuvas utan enbart de högväxande. Exempelvis ska inte ampeltomater, dvärgtomater och busktomater eftersom även sidoskotten på dessa tomatplantor kommer generera tomater.

 

Ta däremot bort de nedersta bladen på plantan, särskilt om de gulnar eller börjar bli risiga. Ta även bort bladen på tomatplantan om de skuggar och hindrar solen från att komma år de mognande tomaterna. 

 

De tomatsorterna i vår butik som ska tjuvas är:

Pärontomat - Cherry bell 

Bifftomat - Cherokee purple

Körsbärstomat - Chocolate cherry

 

De tomatsorterna i vår butik som inte ska tjuvas är:

Vinbärstomat - Currant red

 

 

 


 

Tags: Odlingskalender - januari

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Senaste inlägg

May 27, 2018

May 11, 2018

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök efter taggar
Följ oss
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
 Leverans 1-3 arbetsdagar
Säker betalning
Fri frakt över 150kr

Eco Grow © 2020