Tjuva tomater

Ekologiska tomater, vilka ska tjuvas?

Nu när tomatplantorna börjar bli stora och utveckla blommor för fullt är det hög tid att se över om din tomatplanta ska tjuvas. Att tjuva tomatplantan innebär att man nyper bort sidoskotten som växer i 45 graders vinkel mellan stam och bladgren. När sidoskotten blivit mellan fem och sju centimeter är det hög tid att nypa bort dem. Skälet till att vänta är för att du ska se att sidoskotten inte utvecklar en blomklase, om du ser en blomklase ska givetvis sidoskotten sitta kvar då det kommer utveckla tomater. Genom att tjuva tomatplantan sparas näring och energi till att utveckla tomaterna vilket genererar fler och större tomater att njuta av.

Dock är det inte alla tomatplantor som ska tjuvas utan enbart de högväxande. Exempelvis ska inte ampeltomater, dvärgtomater och busktomater eftersom även sidoskotten på dessa tomatplantor kommer generera tomater.

Ta däremot bort de nedersta bladen på plantan, särskilt om de gulnar eller börjar bli risiga. Ta även bort bladen på tomatplantan om de skuggar och hindrar solen från att komma år de mognande tomaterna.

De tomatsorterna i vår butik som ska tjuvas är:

Pärontomat - Cherry bell

Bifftomat - Cherokee purple

Körsbärstomat - Chocolate cherry

De tomatsorterna i vår butik som inte ska tjuvas är:

Vinbärstomat - Currant red

Senaste inlägg