top of page

Torka dina örter - bevara smaken året om


Bevara örter på bästa sätt. Ekologiska frön

Nu när det börjar bli risk för frost i delar av landet är det hög tid att ta vara på de örter som inte gått åt under sommarsäsongen. För att kunna njuta av dina örter året om kan du antingen torka eller djupfrysa dem. Vissa örter förlorar mycket smak när de torkas, därför rekommenderar vi att du endast torkar oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon och citronmeliss.

Nedan presenteras hur du kan gå tillväga för att lyckas:

Buketter Klipp av kvistar och knyt ihop dem i relativt små buketter. Häng buketterna i ca 2 veckor i ett mörkt, svalt och fuktigt utrymme. Buketterna är färdiga när det går att smula sönder bladen. Viktigt att dem får torka ordentligt annars finns det risk att de möglar senare.

Torka i ugn

Sätt i gång ugnen på 35 grader. Lägg ut kryddorna på ett bakplåtspapper. Sätt in plåten och låt ugnsluckan stå på glänt. När du kan smula sönder kryddorna mellan fingrarna så är de klara.

Torka på tidningspapper

Sprid ut kryddorna så de ligger luftigt på tidningspappret. Förvara de på en mörk och torr plats i några dagar. Glöm inte att röra om i bladen några gånger under torktiden så luft kommer åt överallt, annars finns det risk att de möglar.

Förvaring av dina torkade örter

När kryddorna är torkade kan de förvaras i burkar. För att bevara den maximala smaken och doften så bör inte bladen smulas sönder förrän kryddorna ska användas.

Djupfrys kryddor

Basilika, bladpersilja, kruspersilja, gräslök och dill fungerar däremot bättre att djupfrysa. Skörda och finhacka dina örter. Lägg de sedan i burkar, iskuber eller plastpåsar och förvara i frysen.

Lycka till!

Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page